ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κατά την τελευταία εικοσαετία, οι παρεμβάσεις που έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, κατευθύνθηκαν κυρίως στη συμπίεση των παροχών και στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων». Με αυτή την τοποθέτηση ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ο.Β.Σ.Θ. κος Γιάννης Παπαργύρης, στην ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό & τον Ο.Α.Ε.Ε. που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αναφέροντας στη συνέχεια πως ολόκληρη η προ-μνημονιακή νομοθεσία κινήθηκε στην ίδια νεοφιλελεύθερη λογική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης τμήματος της κοινωνικής ασφάλισης, μέσω μιας βίαιης ενοποίησης των ταμείων, της αύξησης των εισφορών, της μείωσης των παροχών και της διεύρυνσης του χρόνου ασφάλισης. Σημείωσε πως οι μνημονιακοί νόμοι που σχεδιάστηκαν, εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται, συνιστούν μια ακόμη στρατηγική επίθεση στην προσπάθεια της διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, αφού περικόπτουν βίαια δικαιώματα και παροχές, αλλάζοντας:
- τον ρόλο του κράτους ως εγγυητή της βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
- τη δομή και τη λειτουργία της σύνταξης (κύριας & επικουρικής) που εξατομικεύονται και ιδιωτικοποιούνται
- την οργάνωση και την αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων
Επεσήμανε πως οι αλλεπάλληλες αλλαγές και οι συνεχείς περικοπές των παροχών δεν ωφέλησαν ούτε για λίγους μήνες το ασφαλιστικό σύστημα αντίθετα, ενίσχυσαν την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή. Για τον ΟΑΕΕ ανέφερε ότι παρατηρούνται όχι μόνο χαμηλές συντάξεις, αλλά και απουσία συμπληρωματικών πηγών εισοδήματος για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Ο επιστημονικός Διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κος Διονύσης Γράβαρης, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι η μη εισροή χρημάτων. Για τον ΟΑΕΕ ειδικότερα, ενώ το 2007 οι μη ενήμεροι ασφαλισμένοι ήταν 15%, σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 58% (6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές) και λέγοντας πως όπως διαφαίνεται, το «σενάριο» προς υλοποίηση που έχει κατά νου η πολιτεία και το Υπουργείο Εργασίας είναι να στρέψει τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, μια ασφάλιση που θα έχει ως….πρότυπο τα κριτήρια ασφάλισης των αυτοκινήτων. «Το ασφαλιστικό σύστημα και ειδικότερα ο ΟΑΕΕ έχουν ανάγκη από παρεμβάσεις που θα έχουν στόχο την διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης και όχι την απαξίωσή της».
Πολύ διαφωτιστικός σε νομικό επίπεδο υπήρξε με την παρέμβασή του ο κος Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφέροντας με τον πιο σαφή τρόπο τις νομικές διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις των Δικαστηρίων της Πάτρας και της Αθήνας όπου μετά από προσφυγή ασφαλισμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ που ζητούσαν θεώρηση των ασφαλιστικών τους βιβλιαρίων ,- η απόφαση των Πατρών κατέληξε ότι η μη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών τους συνιστά επαχθέστατο μέτρο εις βάρος των ασφαλισμένων, καθώς στερούνται το αγαθό της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, αγαθό το οποίο η υποχρέωση προστασίας αποτελεί πρωταρχική πρόβλεψη του συντάγματος -, οι οποίες όπως εκτίμησε στην ουσία ανοίγουν τον δρόμο για νομική διεκδίκηση του
συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πρόσβασης στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για το ΚΕΑΟ έκανε λεπτομερή ανάλυση στη διαδικασία μεταφοράς του οφειλομένου ποσού από τον ΟΑΕΕ προς το ΚΕΑΟ σημειώνοντας πως τα χρονικά πλαίσια σύνταξης πράξης βεβαίωσης οφειλής και αποστολής τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό προς το ΚΕΑΟ δεν γεννούν σε καμία περίπτωση θέμα παραγραφής δικαιώματος προς είσπραξη η οποία ανέρχεται στα 20 χρόνια.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν γίνει 1.372 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ έχουν δοθεί 33.452 παραγγελίες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Αναφέρθηκε επίσης και στο νομικό ζήτημα που προκύπτει στο κατά πόσο μπορεί κανείς να προχωρήσει σε εκτέλεση αναγκαστικής είσπραξης σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταθέσει ένσταση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Στο θέμα της αναστολής στην περίπτωση προσφυγής εξήγησε ότι από 1/1/2011 με το Ν. 3900/2010, έχουν μειωθεί οι νομικές δυνατότητες για χορήγηση αναστολής.
Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον των παρισταμένων επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και νομικών για το αντικείμενο της εκδήλωσης, όπως διαφάνηκε από τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ο.Β.Σ.Θ. επεσήμανε πως η εκδήλωση δεν έλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αλλά επιχείρησε να τους ενημερώσει έγκυρα για τις αποφάσεις που παίρνονται σε βάρος τους, αλλά και γι’ αυτά που έπονται στη συνέχεια. Γι’ αυτό – τόνισε – είναι απαραίτητηη όσο ποτέ άλλωτε η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλονται από την ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΒΣΘ, δίνοντας το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 27/11/2014, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κος Π. Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Ε.Ε.Θ. κος Θ. Πουταχίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κος Π. Φιλιππίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης κος Κ. Γιαννακάκης και Περιφ. Δ/ντής Α’ Τομέα ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης κος Κ. Ζιγκερίδης.