ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 512/2014
Θεσσαλονίκη, 07/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση για τον Οδηγό των Ενώσεων Επιχειρήσεων που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της ΕΠ.ΑΝΤ. κο Δημήτριο Κυριτσάκη, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη των συμβουλίων που διοικούν τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις για συμπεριφορές από άγνοια που αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στον ρόλο και τη λειτουργία της ΕΠ.ΑΝΤ. σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ο.Β.Σ.Θ. κος Γιάννης Παπαργύρης ανέπτυξε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Επιτροπής:
– Η μονοδιάστατη έμφαση που δίνεται σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές μικρών τοπικών επιχειρήσεων.
– Η παρέμβαση που γίνεται στις ενώσεις και τα επιμελητήρια σχετικά με την πιστοποίηση προσόντων και τα τεχνικά επαγγέλματα.
– Οι δράσεις για την καταπολέμηση του παρεμπορίου δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
– Τα πενιχρά αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί αναφορικά με τις ολιγοπωλιακές συμπεριφορές μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων (s/m, προσφορές, outlets).
– Η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
– Η έλλειψη επαρκούς ελέγχου στις ενδοομιλικές συναλλαγές.
– Οι επιπτώσεις της ύφεσης στο πλαίσιο των συνθηκών ανταγωνισμού που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του κανονιστικού πλαισίου.
– Η ΕΠ.ΑΝΤ. πρέπει να προσαρμόσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στην ελληνική περίπτωση.
– Η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της Επιτροπής, διέρχεται μέσα από τη στενότερη επικοινωνία με τους κοινωνικούς φορείς. Η αφαίρεση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων από τον έλεγχο των πεπραγμένων θα πρέπει να επανεξεταστεί. Το βασικό επιχείρημα της τότε Υπουργικής παρέμβασης στηρίχθηκε αφενός στις καθυστερήσεις για την εκδίκαση υποθέσεων και αφετέρου στην εναρμόνιση με μοντέλα άλλων Βορειοευρωπαϊκών χωρών.
Ολοκληρώνοντας ανέφερε, πως οι πιθανόν καλές προθέσεις του Υπ. Ανάπτυξης είναι προφανές πως δεν αρκούν και τόνισε πως καλό θα ήταν να μην εξαντλούνται οι αποφάσεις επιβολής κυρώσεων μόνο στα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των Μ.Μ.Ε., αλλά στους κυρίως και «κατά συρροή» εκπροσώπους του ΑΘΕΜΙΤΟΥ ανταγωνισμού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν από τον Πρόεδρο της ΕΠ.ΑΝΤ. για τη βελτίωση της λειτουργίας της, θα λάβουν υπόψη την επαγγελματική τάξη των Μ.Μ.Ε. που η συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας είναι καθοριστική και πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο.
Ο Πρόεδρος της ΕΠ.ΑΝΤ. κος Δημήτριος Κυριτσάκης, αφού εξήγησε τη δομή, το πλαίσιο λειτουργίας και τις αρμοδιότητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, απαντώντας μόνο στα θέματα που αφορούν την τελευταία, αφού τα υπόλοιπα (καταπολέμηση παραεμπορίου, αθέμιτος ανταγωνισμός, έλλειψη κανονιστικού πλαισίου κ.λπ.) εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της, με έμφαση διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν δέχεται παρεμβάσεις και δεν λειτουργεί ως όργανο ούτε των κυβερνώντων ούτε της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Επιπλέον, προσέθεσε πως τα στελέχη της δουλεύουν με πείσμα και αυτοθυσία, ώστε να εξομαλυνθούν οι παθογένειες και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει σε θεσμοθετημένους κανόνες της πολιτείας, συντάσσει όμως γνωμοδοτήσεις για την αλλαγή ή βελτίωση τους. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται από τη ραγδαία εξελισσόμενη οικονομική κρίση «που αναδεικνύει με τον πιο σκληρό ίσως τρόπο, τις χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις που διέπουν το εγχώριο οικονομικό μας σύστημα, την πολυδαίδαλη και προστατευτική νομοθεσία, που βάζει περιορισμούς και εμπόδια στη λειτουργία σημαντικών κλάδων, χωρίς να δίνει διέξοδο στις δημιουργικές δυνάμεις να αναπτυχθούν, τη γραφειοκρατική διοίκηση, που αντί να στέκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα, έχει επιβάλει, διαχρονικά, νομοθετικά και διοικητικά εμπόδια στη λειτουργία των αγορών, προς όφελος, κατά κανόνα, ορισμένων επαγγελματικών κλάδων και τάξεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συστηματική προσπάθεια της Επιτροπής για τον εντοπισμό και εξάλειψη των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και ιδίως στον τομέα των ρυθμιστικών εμποδίων και ζήτησε να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και από τους εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων αν βρεθεί ότι έχουν παρανομήσει. «Είναι ευθύνη όλων να οικοδομήσουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου θα επιβραβεύεται η υγιής επιχειρηματικότητα και θα περιορίζονται οι παράνομες και αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές και συμπεριφορές προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις της ΕΠΑΝΤ γίνονται και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και ότι οι στόχοι της έχουν επιτευχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε κανένα μέτρο και νόμος δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί σε θέματα λειτουργίας της αγοράς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.
Δήλωσε περαιτέρω ότι επενδύει στη συνεργασία και στην ανταπόκριση των φορέων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναβαθμιστεί η αγορά και η λειτουργία της με καλύτερους όρους που θα ωφελούν το κοινωνικό σύνολο και βρίσκεται στη διάθεση των φορέων για να συζητηθούν περαιτέρω οι επιμέρους ιδιαιτερότητές του.
Δήλωσε, επίσης, ότι οι φορείς / ενώσεις επιχειρήσεων δεν ελέγχονται για τη συνδικαλιστική τους δράση αλλά για τυχόν παραβάσεις του ανταγωνισμού και τόνισε «άλλο συνδικαλισμός, άλλο ανταγωνισμός» και ότι τα καρτέλ είναι μόνο πρόβλημα, για τους καταναλωτές και για τις υγιώς λειτουργούσες επιχειρήσεις, και ποτέ η λύση.
Στη συνέχεια η κα Βικτωρία Μερτικοπούλου, Εισηγήτρια – Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανέπτυξε τα εργαλεία δράσης της Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα επιείκειας και τις εξουσίες έρευνας για τη συλλογή στοιχείων, παρουσίασε βασικές έννοιες του δικαίου του ανταγωνισμού και σχετική νομολογία και απάντησε, όπως και ο Πρόεδρος, σε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των φορέων των επαγγελματοβιοτεχνών.
Για την Διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Παπαργύρης Γιάννης Καραπινίδης