ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 116/2014
Θεσσαλονίκη, 13/2/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Οι πολιτικές των μνημονίων έχουν εξουθενώσει έναν ολόκληρο λαό. Ιδιαίτερα ο μεταποιητικός τομέας βιώνει τα τελευταία χρόνια στο πετσί του αυτές τις πολιτικές που δεν οδηγούν πουθενά”.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ο.Β.Σ.Θ. κος Γιάννης Παπαργύρης, σε συνάντηση του Διοικητικού της Συμβουλίου με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συνεχίζοντας ανέφερε πως η κατάσταση που βιώνουν οι ΜΜΕ ιδιαίτερα στο χώρο της Β.Ε. έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Παραγωγικοί τομείς όπως η ένδυση, η υπόδηση, το έπιπλο έχουν καταστραφεί. Η περιοχή ανθούσε οικονομικά με επιχειρηματικές συνεργασίες με χώρες της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής. Από τις 850.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά έχουν μείνει περίπου 700.000, αλλά αν υπολογιστούν και οι ανενεργές επιχειρήσεις, ο αριθμός μειώνεται κι άλλο κάτω από 650.000. Στη Θεσσαλονίκη από 135.000 ΜΜΕ πριν την εποχή των μνημονίων, έχουν μείνει 98.000.
Η ανησυχία των επαγγελματοβιοτεχνών είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζει να ακολουθείται μια αποδεδειγμένα λανθασμένη πολιτική που οδηγεί συνεχώς σε νέα αδιέξοδα. Αντί για τη διατεινόμενη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη βλέπουμε μια συνεχή αιμορραγία, ιδιαίτερα στο χώρο των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς ή μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του εγχώριου δυσβάσταχτου φορολογικού καθεστώτος. Οι Μ.Μ.Ε. βρίσκονται πλέον υπό το καθεστώς διάλυσης και η πολυπόθητη στήριξη που έχει ανάγκη η πολύ μικρή επιχείρηση από την πολιτεία όχι μόνο καθυστερεί αλλά αντιθέτως δέχεται μια συνεχή πίεση και ένα σφίξιμο της θηλιάς στο λαιμό της που την οδηγεί στην καταστροφή. Η κατάσταση εντείνεται επιπλέον καθώς το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, παραμένει ιδιαιτέρως εχθρικό.
Εάν δεν αρθούν τα μέτρα, ιδιαίτερα το φορολογικό, που έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δε λαμβάνει υπόψη ούτε τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους και φορολογεί τις επιχειρήσεις από το πρώτο μόλις ευρώ, η ολοκλήρωση μιας καταστροφικής πολιτικής θα είναι προ των πυλών.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό οι πολιτικές που ακολουθούνται κατευθύνονται προς την πλήρη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, εν γνώσει και με τη στήριξη των κυβερνώντων. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το ασφαλιστικό και τον ΟΑΕΕ και μάλιστα τέτοιες ώστε να μην επιβαρύνουν ταμειακά τον κρατικό προϋπολογισμό, προστατεύοντας παράλληλα το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.
Αν η κατεύθυνση πολιτικής δεν αλλάξει άμεσα, η χώρα δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε αναπτυξιακή τροχιά, γιατί είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η μικρή επιχείρηση στήριξε και στηρίζει την Ελλάδα οικονομικά τόσα χρόνια.
Οι φορείς των Μ.Μ.Ε. ζητούν από τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι από τη λογική και τις πολιτικές των μνημονίων να βοηθήσουν έμπρακτα τους πολύ μικρούς επιχειρηματίες, την ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας και δήλωσε πως δεν θα υπάρχει πλέον ανοχή. Οι βουλευτές θα κρίνονται από δω και στο εξής πάρα πολύ αυστηρά για την συνέπεια ή όχι των λόγων και πράξεών τους.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.κ. Τσιμαχίδης Σάββας μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής, Μυλωνάς Παναγιώτης Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης και Τοσουνίδης Θεόδωρος Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου στην τοποθέτησή τους δήλωσαν πως η λογική της πολιτικής που ακολουθείται είναι να καταστεί ο τόπος μας, μια «ευρωπαϊκή τρίτη χώρα» με φθηνό εργατικό δυναμικό και ότι ο τόπος μπορεί να σωθεί μόνο όταν οι μνημονιακές πολιτικές ανατραπούν.
Για το φορολογικό ανέφεραν πως μόνο στο βαθμό που θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από το Μνημόνιο μπορεί να διαμορφωθεί ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, με βασικά χαρακτηριστικά :
1. Σταθερό φορολογικό σύστημα για μία δεκαετία.
2. ΦΠΑ 5%, στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, και στο εγχώριο τουριστικό πακέτο.
ΦΠΑ 10%, στην εστίαση.
3. Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές Απριλίου 2010 .
4. Μείωση Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ώστε να καταστεί η χώρα μας φορολογικά ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.
5. Κατάργηση των χαρατσιών και της φορομπηχτικής πολιτικής στα ακίνητα.
6. «Πάγωμα» τιμών των βασικών ειδών διατροφής με μηδενικό ΦΠΑ.
Στο ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, προτείνουν τη δημιουργία Εθνικού Λογαριασμού Οφειλετών του δημοσίου, με τη δημιουργία μιας τράπεζας ειδικού σκοπού ,μέσω της οποίας θα υλοποιείται και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της χώρας, και θα αποπληρώνονται με δόσεις οι οφειλές με 100 έως 240 δόσεις για ποσά έως 3 εκατ. €, με ταυτόχρονη αναστολή όλων των ποινικών διώξεων και διοικητικών κυρώσεων, με άμεση έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κούρεμα του υπολοίπου των δανείων προς τις τράπεζες.
Για το ασφαλιστικό είναι αναγκαίο να εξακολουθήσει να υπάρχει ένας «τροφοδότης» λογαριασμός, δηλαδή ανοιχτά μαγαζιά και άνθρωποι που εργάζονται, εισπράττουν και πληρώνουν τις εισφορές τους στα ταμεία τους και να γίνει μια επανεκκίνηση της βασικής οικονομικής μηχανής της χώρας που είναι ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας. Όμως η κυβέρνηση με την πολιτική της στο ασφαλιστικό και με την ίδρυση του ΚΕΑΟ αυτό που έχει κάνει ουσιαστικά είναι να προχωρήσει στη σύσταση μιας κυβερνητικής εισπρακτικής εταιρίας.
Τέλος διαβεβαίωσαν τη Διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ. ότι η Γραμματεία Εμπορίου των ΑΝ.ΕΛ. έχει θέσει όλα τα θέματα & τις προτάσεις που παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, είναι στο πλευρό των επαγγελματοβιοτεχνών και πως πέρα από προσωπικές ιδεολογικές αντιλήψεις και θέσεις, το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να σώσει τον παραγωγικό ιστό της που είναι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Για την Διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Παπαργύρης Γιάννης Καραπινίδης