ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 981/2013
Θεσσαλονίκη, 19/12/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Στην πλήρη επιχειρηματική και βιολογική εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και των ελληνικών νοικοκυριών και στην απαξίωση της περιουσίας της ελληνικής οικογένειας στοχεύει το σχέδιο νόμου για την άδικη και βαριά φορολόγηση των ακινήτων».
Αυτή τη διαπίστωση έκανε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών συνεχίζοντας:
«Το λεγόμενο «χαράτσι» που εισπράττονταν μέσω της ΔΕΗ – από το οποίο απαλλάσσονταν μέχρι πρότινος οι μεταποιητικές επιχειρήσεις -, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά επεκτείνεται και μονιμοποιείται επί το χείρον – σε κλειστά, ανοίκιαστα, υποθηκευμένα και ακατοίκητα ακίνητα – ,παγιώνοντας την υπέρμετρη φορολόγηση στη μικρή ιδιοκτησία και κλείνοντας τη στρόφιγγα οξυγόνου στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι δε προϋποθέσεις εξαίρεσης πληρωμής του είναι πραγματικά εξωπραγματικές, αφού αποκλείουν οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που τα τελευταία χρόνια έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και έτυχε να έχουν στην κατοχή τους ένα ακίνητο.
Σας ζητούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις που σας κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ για την φορολόγηση ακινήτων με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα και να τροποποιήσετε επί το δικαιότερον το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τον κυριότερο φορέα που δημιουργεί αναπτυξιακές προϋποθέσεις για την οικονομία της χώρας και δεν είναι άλλος από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα:
1) Η φορολόγηση των ακινήτων να σχετίζεται με την ικανότητα δημιουργίας προσόδου.
2) Χαμηλός συντελεστής φορολόγησης για χώρους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.
3) Αύξηση του μειωτικού συντελεστή για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
4) Απομείωση του φόρου σε αναλογία με την ύπαρξη δανειακής επιβάρυνσης.
5) Να καταργηθεί η προϋπόθεση μη ύπαρξης ασφαλιστικής ή φορολογικής οφειλής για την μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.
6) Να ληφθεί πρόνοια για τους επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών ή έχουν ελάχιστα εισοδήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
7) Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο.
8) Μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας.
9) Διατήρηση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και στους επαγγελματίες, υποχρέωση επιμήκυνσης από τις τράπεζες του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
10) Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή μείωσής του στο 5%.
11) Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για κατοχή ακινήτων.
12) Αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων.
13) Επανεκκίνηση εκταμίευσης στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων».
Για την Διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Παπαργύρης Γιάννης Καραπινίδης
Παράκληση για δημοσίευση/αναμετάδοση